جمهوری آذربایجان به جنگنده‌های جی‌اف-۱۷ پاکستان مسلح شد

نسل چهارم جنگنده‌های جی‌اف-۱۷ ساخت پاکستان قرار است جایگزین ناوگان جنگنده‌های میگ-۲۹ ساخت روسیه در نیروی هوایی جمهوری آذربایجان شوند. نسخه بلاک ۳ این جنگنده‌ها می‌تواند با سامانه دفاع هوایی اس-۳۰۰ ساخت روسیه مقابله کند.

به گزارش مشرق، نیروی هوایی جمهوری آذربایجان جنگنده‌های نسل چهارم جی‌اف-۱۷ تاندر بلاک ۳ ساخت پاکستان را به طور رسمی به خدمت گرفته است.

در بیانیه دفتر یاست جمهوری آذربایجان، آمده است: «این جنگنده‌های پیشرفته، سبک و همه‌منظوره، برای عملیات در روز و شب طراحی شده‌اند و به طور مشترک توسط مجتمع هوانوردی پاکستان و شرکت صنایع هواپیماسازی چنگدو چین ساخته شده‌اند.»

جمهوری آذربایجان چهارمین مشتری خارجی جنگنده‌های جی‌اف-۱۷ پس از میانمار، نیجریه و عراق است. این اقدام در راستای تنوع بخشیدن به شرکای نظامی آذربایجان پس از جنگ روسیه علیه اوکراین صورت گرفته است. تقویت روابط باکو و اسلام‌آباد، فرصت‌های بیشتری را برای جمهوری آذربایجان در جنوب آسیا و دیگر مناطق جهان ایجاد خواهد کرد.

روابط برادرانه پاکستان و آذربایجان: تاریخچه و چشم‌انداز

پاکستان و جمهوری آذربایجان از زمان استقلال آذربایجان در سال ۱۹۹۱، روابط برادرانه‌ای با یکدیگر داشته‌اند. پاکستان پس از ترکیه، دومین کشوری بود که استقلال آذربایجان را به رسمیت شناخت. اسلام‌آباد در سطح بین‌المللی از باکو در مناقشه قره‌باغ حمایت کرده و آذربایجان نیز از ادعاهای پاکستان بر سر کشمیر در برابر هند حمایت کرده است.

در سال ۲۰۱۴، دو کشور یک توافقنامه همکاری نظامی امضا کردند و پاکستان حدود صد واحد نظامی در جمهوری آذربایجان آموزش داد. در سال ۲۰۲۱، باکو رزمایش‌های نظامی مشترکی را با ترکیه و پاکستان برگزار کرد.

در سال ۲۰۱۷، پاکستان یک توافقنامه سه‌جانبه در زمینه همکاری منطقه‌ای با جمهوری آذربایجان و ترکیه امضا کرد. سه کشور توافق کردند که با توسعه مشارکت‌های سه‌جانبه، ثبات، امنیت و رفاه را در منطقه ارتقا دهند. آن‌ها تأکید کردند که «از خاک یکدیگر برای فعالیت علیه یکدیگر استفاده نخواهند کرد.»

آنکارا و اسلام‌آباد در سال ۲۰۲۱، «بیانیه سه‌جانبه اسلام‌آباد» را با باکو امضا کردند تا همبستگی خود را با جمهوری آذربایجان پس از جنگ ۴۴ روزه سال ۲۰۲۰ در قره‌باغ علیه ارمنستان نشان دهند.

رقابت تسلیحاتی ارمنستان و آذربایجان پس از جنگ ۴۴ روزه

ایروان و باکو پس از پایان جنگ ۴۴ روزه، برنامه‌های گسترده‌ای را برای نوسازی ارتش خود آغاز کرده‌اند. آذربایجان برای خرید تسلیحات و تجهیزات نظامی به پاکستان روی آورده و ارمنستان نیز به دنبال خرید این اقلام از هند است. ایروان در چهار سال گذشته، بزرگترین واردکننده تسلیحات از دهلی‌نو بوده است.

این رقابت تسلیحاتی، نگرانی‌هایی را درباره افزایش تنش‌ها در منطقه قفقاز جنوبی ایجاد کرده است.

هند و پاکستان: رقابت بر سر نفوذ در قفقاز جنوبی

دهلی‌نو در حال تعمیق روابط نظامی خود با ارمنستان است و اسلام‌آباد نیز در حال تقویت قدرت نظامی جمهوری آذربایجان است. به نظر می‌رسد که هند و پاکستان در یک رقابت بر سر نفوذ در قفقاز جنوبی گرفتار شده‌اند.

هند به دنبال همکاری با ارمنستان در پروژه‌های اتصال منطقه‌ای در قفقاز جنوبی است. به عنوان مثال، تهران در ماه ژانویه اعلام کرد که به ارمنستان اجازه می‌دهد از بنادر ایران برای تجارت با هند استفاده کند. همچنین، وزیر امور خارجه یونان در ماه مارس پیشنهاد ایجاد یک پلتفرم برای همکاری چهارجانبه ارمنستان، یونان، فرانسه و هند را مطرح کرد.

قراردادهای متعدد برای خرید تسلیحات و تجهیزات نظامی از هند، ارمنستان را به متحد استراتژیک هند در منطقه تبدیل کرده است. در مقابل، پاکستان نیز در حال تقویت روابط نظامی خود با جمهوری آذربایجان است. این رقابت میان هند و پاکستان، می‌تواند به بی‌ثباتی در قفقاز جنوبی دامن بزند.

افزایش همکاری‌های نظامی چین و آذربایجان با خرید جنگنده‌های جی‌اف-۱۷

باکو در ماه فوریه، قراردادی به ارزش ۱.۶ میلیارد دلار با پاکستان برای خرید جنگنده‌های جی‌اف-۱۷ بلاک ۳ امضا کرد. این قرارداد شامل آموزش خلبان و تسلیحات برای این جنگنده‌ها نیز می‌شود.

جنگنده جی‌اف-۱۷ به طور مشترک توسط چین و پاکستان ساخته شده و نسخه بلاک ۳ آن از چابکی، قابلیت‌های رزمی و ویژگی‌های رادارگریزی بهتری نسبت به هواپیماهای قبلی موجود در زرادخانه آذربایجان برخوردار است.

جنگنده جی‌اف-۱۷ بلاک ۳ می‌تواند حسگرهای الکترواپتیکال/ فروسرخ و پارازیت‌اندازهای دفاع شخصی را بر روی پادهای خارجی حمل کند. این هواپیما برای حمل تسلیحات چینی بر روی هفت پایلون خود طراحی شده است، از جمله موشک هوا به هوای کوتاه برد پی‌ال-۵، بمب‌های هدایت‌شونده ال‌اس-۶ «تاندرستون» و موشک‌های ضد کشتی مافوق صوت وای‌جی-۱۲ و زیر صوت وای‌جی-۸۳.

با داشتن اویونیک و رادار آرایه اسکن الکترونیکی فعال (AESA) بهتر، نسخه بلاک ۳ بسیار سازگار است و می‌تواند با موشک‌های ضد کشتی، هوا به هوا و هوا به زمین و همچنین بمب‌های هدایت شونده و غیر هدایت‌شونده مسلح شود.

خرید جنگنده‌های جی‌اف-۱۷، چشم‌انداز همکاری‌های نظامی چین و جمهوری آذربایجان را در آینده بهبود می‌بخشد، زیرا چین تأمین‌کننده اصلی تجهیزات نظامی پاکستان است.

تقویت امنیت ملی آذربایجان با جنگنده‌های جی‌اف-۱۷ تندر بلاک ۳

«الهام علی‌اف»، رئیس‌جمهور آذربایجان، اعلام کرد که «حمایت پاکستان در تحکیم همکاری‌های نظامی موجود، تقویت همکاری‌های دفاعی و تعمیق روابط برادرانه میان دو کشور نقش بسزایی خواهد داشت.»

علی‌اف افزود: «به خدمت گرفتن جنگنده‌های جی‌اف-۱۷ تندر بلاک ۳، امنیت ملی آذربایجان را تقویت و روابط دفاعی این کشور با پاکستان را بیشتر خواهد کرد.»

جمهوری آذربایجان پس از پیروزی در جنگ ۴۴ روزه، یک استراتژی امنیتی جدید را تدوین کرده که بر آمادگی نظامی بهتر، برتری واحدهای نظامی حرفه‌ای و تاکتیک‌ها و استفاده از فناوری‌های نوآورانه و پیشرفته نظامی تمرکز دارد.

این تغییر جهت با یک سری رزمایش‌های نظامی دوجانبه و سه‌جانبه میان آذربایجان، پاکستان و ترکیه و همچنین همکاری‌های دفاعی دوجانبه و سه‌جانبه در زمینه تولیدات دفاعی، آموزش فنی و تاکتیک‌ها تقویت شده است.

تغییر روابط روسیه و آذربایجان پس از جنگ اوکراین

روسیه در دهه گذشته، تأمین‌کننده اصلی تسلیحات آذربایجان بود T اما پس از پیروزی جمهوری آذربایجان بر ارمنستان در سال ۲۰۲۰ و امضای قراردادهای جدید گاز با کشورهای اروپایی، باکو شروع به بازتعریف روابط خود با مسکو کرد.

باکو از جنگ روسیه علیه اوکراین حمایت نکرده و از عقب‌نشینی‌های روسیه سود برده است. این جنگ به باکو اجازه داده تا خریدهای نظامی خود را متنوع کند، زیرا نمی‌خواهد تنها به مسکو متکی باشد.

جنگ روسیه با اوکراین، مسکو را در موقعیتی قرار داده که نمی‌تواند با دوری جمهوری آذربایجان از مسکو مخالفت یا به آن واکنش نشان دهد.

جایگزینی جنگنده‌های روسی با جی‌اف-۱۷ در نیروی هوایی آذربایجان

جنگنده‌های جی‌اف-۱۷ قرار است جایگزین ناوگان جنگنده‌های میگ-۲۹ ساخت روسیه در نیروی هوایی آذربایجان شوند. نسخه بلاک ۳ این جنگنده‌ها، از هواپیماهای مورد استفاده در قفقاز جنوبی مانند میگ-۲۹ و سوخو-۲۵ روسیه، بهتر است. همچنین، جی‌اف-۱۷ بلاک ۳ می‌تواند با سامانه دفاع هوایی اس-۳۰۰ ساخت روسیه مقابله کند.

قیمت هر فروند جنگنده جی‌اف-۱۷ حدود ۲۵ میلیون دلار تخمین زده می‌شود. اگرچه تعداد دقیق هواپیماهای خریداری شده اعلام نشده، اما با قراردادی به ارزش ۱.۶ میلیارد دلار، انتظار می‌رود آذربایجان حدود ۶۰ فروند جنگنده جی‌اف-۱۷ خریداری و کل ناوگان خود را جایگزین کند.

این قرارداد همچنین یک رکورد برای پاکستان به عنوان بزرگترین صادرات تجهیزات نظامی در تاریخ مجتمع نظامی-صنعتی این کشور محسوب می‌شود.

جنگنده‌های جی‌اف-۱۷ بلاک ۳ می‌توانند یک عامل کلیدی در دفاع هوایی جمهوری آذربایجان باشند و آمادگی عملیاتی این کشور را در میان چالش‌های امنیتی منطقه‌ای افزایش دهند.

با وجود مذاکرات در جریان، تنش‌ها میان باکو و ایروان همچنان ادامه دارد. هر دو کشور قفقاز جنوبی در حال تقویت توانایی‌های نظامی خود برای آمادگی برای درگیری‌های احتمالی آینده هستند.

همکاری استراتژیک آذربایجان و پاکستان: تقویت جایگاه در عرصه بین‌المللی

پاکستان، جمهوری آذربایجان را یک متحد استراتژیک می‌داند و همکاری آینده با این کشور را برای مقابله با فعالیت‌های دیپلماتیک هند در قفقاز جنوبی ضروری می‌داند. وضعیت امنیتی متشنج در قفقاز جنوبی، روابط سه‌جانبه میان آذربایجان، پاکستان و ترکیه را مستحکم تر کرده است.

جمهوری آذربایجان اکنون بازیگر کلیدی در کریدور ترانزیت انرژی در دریای سیاه، قفقاز جنوبی و اروپا است و چشم‌اندازهای گسترده‌تری برای همکاری انرژی فرا منطقه‌ای با جنوب آسیا، به ویژه با پاکستان، وجود دارد. این مشارکت به جمهوری آذربایجان و پاکستان اجازه می‌دهد تا جایگاه خود را در عرصه بین‌المللی تقویت کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 84
  • در انتظار بررسی: 26
  • غیر قابل انتشار: 12
  • ZA ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    7 32
    این اقدام چین دشمنی با روسیه بوده حال چه خواسته چه ناخواسته و اصلا نشانه خوبی نیست
    • IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      1 4
      موتور هپاپیما روسی هست
    • IR ۲۲:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      3 1
      چین اولویت اش منافع اقتصادیه
    • IR ۰۲:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      24 0
      جالبه که ارباب چین به باکو جنگنده میده ولی حاضر نیست به شما که متحد استراتژیکش! هستید چیزی بده.فقط ماشینای بنجلش نصیب شما میشه
  • DE ۱۶:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    33 21
    حالا يك عده شخم مغز ميگن موشك بزنيد تو پاكستان!
    • جیم IR ۱۸:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      2 5
      حالا توی سبک مغز جوش نزن شیرت شرت میخشکه.
    • IR ۰۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      13 1
      اره دقیقا الان افراطیا میان میگن پاکستان هم باید ادب شه خخخخخخخ کل دنیا رو قراره ادب کنن.البته یه بار طعم درافتادن با پاکستانو چشیدن دیگه ازین هوس ها نمیکنن
    • IR ۰۸:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      3 6
      پاکستان هر وقت تونست کشورش رو از دست طالبان و افراط گرایی نجات بده اون موقع امثال توبیان سنگش رو به سینه بزنن ایالت بلوچستان پاکستان دست عربستان و وهابیته کشمیر هم که دست هند
  • IR ۱۷:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    39 38
    آزربايجان در آینده به پهپاد کیزیل آلما و جنگنده نسل ۵ کاان هم مجهز خواهد شد
    • DE ۱۸:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      10 2
      حتما همينطور خواهد شد. تورکیه و آزربایجان= بیر ملت، ایکی دولت، بیر اردو
    • IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      2 6
      آذربایجان پانترک جان
    • IR ۰۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      5 8
      حالا منتظر باش ترکیه اگر توانست جنگنده نسل ۳خودش را به تنهایی بروز کنه تو بگو هواپیمای نسل ۵ میسازه، مخ امثال تو پ.هن هم نیست😘
    • حرف حساب IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      2 9
      به بمب اتم هم مجز بشه زیر سایه خودمونه
  • US ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    10 2
    ما خودمون بهترین جنگنده‌های دنیا رو می‌سازیم، اسم یکیش هم قاهره.
    • US ۱۵:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      9 0
      اون زبون‌بسته که از زمان احمدی‌نژاد فقط داره راه می‌ره، پریدن بلد نیس
  • IR ۱۷:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    4 0
    انسان اولیه جنگنده میسازن اون وقت ما🤔
  • US ۱۷:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    38 55
    وقت آزادی و استقلال آزربايجان جنوبی بسیار نزدیک است
    • IR ۱۸:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      2 5
      خداییش خودتون خنده‌تون نمی‌گیره ؟؟ چهار تا شهر کجا ، کشور عظیم ایران کجا
    • آرش IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      2 3
      جنس ت ناخالصی داره، از هر جایی مثل اون رفیقات نگیر..
    • DE ۱۸:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      7 0
      بسیار نزدیک است. یاشاسین بوتو آزربایجان
    • IR ۱۸:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      3 3
      مراقب باش همین هم که در اختیار داری رو ازت نگیرن
    • IR ۱۹:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      32 12
      اول آذربایجان شمالی رو باید از دست الهام آزاد کنی!
    • بهزاد IR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      4 42
      من هم خواهان استقلال آذربایجان جنوبی هستم ولی باید واقع نگر باشیم هیچ کس ما رو به رسمیت نمیشناسه و مثل قبرس تنها می مونیم.
    • IR ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      3 2
      درپان بودنت که شکی نیست حالا یا از نوع ارمنی ویا فارس.مردم آذربایجان شان وشئورشون ثابت شدست
    • به بهزاد CZ ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      2 3
      همونطور که کرواسی و مقدونیه و بوسنی به رسمیت شناخته شدند، ما هم به رسمیت شناخته می‌شیم. در ضمن تنها نمی‌مونیم، حتی اگه تنها هم بمونیم، هزار بار بهتر از اینه که مستعمره فارسستان باشیم. همه چیمون از دست رفته.
    • آذربایجان شمالی IR ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      1 2
      آذربایجان شمالی تمام تکیه‌گاهش اسرائیل بود، ولی اسرائیل از ترس ایران به آمریکا و انگلیس پناه برده، خخخخخ، آذربایجان ایران آزاده، ولی تا وقتی که شما وطنفروشی کنید هر سمتی برید اسیر هستید.
    • من IR ۲۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      5 7
      گوه نخور بیشرف وطن فروش مزدور . ببند گاله رو . بزودی تو‌دهنی به امثال شما حرومزاده ها خواهیم زد جوری که صدای عرعرتون‌ تا کشور اربابتون ، رژیم سگیونیستی بره . چلغوووووووز
    • IR ۰۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      2 1
      دیوانه
  • US ۱۷:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    32 5
    اینها بی سر و صدا نیروی هوایی خودشون رو دارن نوسازی و پر می کنند.
    • DE ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      8 2
      لابد انتظار داری از توی پانفارس نظر بخوان
  • IR ۱۸:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    3 0
    ایران یکی از محدود کشور هایی هست که به روسیه تو جنگ اوکراین کمک کرد، همچنین از محدود کشور هایی که روسیه هیچ کننده به روزی بهش نداده
  • علرضاطالب آبادی IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    2 4
    جنگنده های بیکیفیت تک موتوره فقط جنگنده های آمریکا روسیه فرانسه انگلیس بقیه آشغالند حتی چینی که کپی است.
  • حسین IR ۱۸:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    1 0
    آینده در حال ساختنه
  • Eldar IR ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    11 2
    بیایید به برادران مسلمان خود حسادت نکنیم!
  • IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    4 1
    ترکیه و باکو خیلی دارن قوی میشن .. این برای ایران که دیگه حزب الله رو هم نداره و تنها شده خیلی خطرناکه
  • IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    7 0
    نیروهای منطقه ای که قدرت اصلی ما بودن از هم پاشیدن . الان واقعا تنها و منزوی و ضعیف شدیم
  • IR ۱۸:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    3 6
    ایران ضربه ای که خواهد خورد حتماااااااااا از سمت باکو خواهد بود
  • حضرتی IR ۱۸:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    19 42
    یاشاسین آذربایجان
  • FR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    49 13
    همکاری برادران تروریست
    • IR ۲۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      7 4
      ضجه بزن و ناله بکن
  • FR ۱۹:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    22 2
    خب احتمالا ارمنستان هم از فرانسه جنگنده بخره
    • IR ۱۴:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      4 5
      با کدام پول ارمنستان کشور فقیری است تا با آذربایجان و ترکیه صلح نکنه اقتصادش احیا نمیشه
    • FR ۰۰:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۳
      1 3
      مردم باکو و ترکیه خودشون گدا و گشنه هستن. ارمنستان میخواد با اینا پا بگیره؟
  • FR ۱۹:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    34 16
    جمهوری آویزون اذربایجان
    • IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      10 5
      اگه جان آزربایجان از اسرائیل و تورکیه و پاکستان سلاح می‌خره، شماها از کره شمالی و روسیه سلاح‌های رده خارج می‌گیرین، اونهم با ده برابر قیمت و هزار منت و التماس
  • ایرانی IR ۱۹:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    12 12
    چرا ما نتونستیم جنگنده بسازیم متاسفم البته از سوخو روسی بهتره شک نکنید
    • GB ۲۲:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      9 7
      پانفارس می‌خوای جنگنده بسازی؟ یک جنگنده بساز که بتونه فحش هم بده، اینو تو بهتر از همه می‌تونی
    • IR ۲۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      0 3
      بی سواد
  • ییلان IR ۱۹:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    25 12
    همشون انگشت کوچک ایران هم نمیشوند
    • IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      4 4
      پانفارس این اصطلاح تورکی هست که به فارثی ترجمه‌اش کردی
    • IR ۰۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      5 0
      احسنت
    • IR ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      4 2
      جمهوری اسلامی انگشت کوچیکه کوچکترین کشور منطقه هم نمیشه میخاد خودشه با کشورهای پرجمعیت و قدرتمند مقایسه کنه😁😁😁
    • IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      1 0
      دقیقا
  • IR ۱۹:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    17 5
    پاکستان ازگذشته متحد آذربایجان بوده تازگی ندارد و بعد از فروپاشی شوروی و اشغال خاک آذربایجان ، ارمنستان رو به رسمیت نشناخته ولی ورود هند و یونان به مسئله قفقاز تازگی دارد هند در جبهه علیه پاکستان هست و یونان در جبهه علیه ترکیه
    • IR ۲۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      7 6
      پانفارس تو نگران آذربایجان نباش، نگران افغانستان و هند باش که باید برگردید چون وطن اصلی شماها همون جاهاست
    • سیستانی IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      8 5
      پلشت پاکستان کشوری با ۷۰ سال قدمت در حدو اندازه کشور تاریخی مثل ارمنستان نیست که بخواد در موردش نظر بده می خواین کشور بشین پلشت خاک کشور مارو رها کنید همون برین بغل الهام خانم از خاک ایران مایه نزارید شما مهاجمین نه مهاجر کلن استان هایه مارو تخلیه کنید برین پیش الهام تروریست بی ریشه
  • قراباغ IR ۱۹:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    15 43
    یاشاسین آزربایجان محو اولسون جعلی عرمنستان 🤘🤘🤘🤘
    • IR ۲۱:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
      2 6
      پانترک بی هویت
    • IR ۰۰:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      4 0
      بخاب بابا
    • IR ۰۲:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      2 2
      ‌برای هم آرزوی خوشبختی وبهروزی کنید .چراجنگ ؟چرا لعنت ونفرین ؟دوستی واحترام به حقوق همدیگر
  • IR ۱۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    7 4
    در دنیای سیاست همه دنبال همسایه ضعیف ودرگیر در برابر چالش های داخلی و خارجی می گردند وپاکستان و ترکیه و... خوب در حال اجرای آن هستند !!!!
    • IR ۰۱:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      1 1
      جیگری این که میگی بیشتر شامل ترکیه و پاکستان و مافیای باکو(سروان و آران) هست، توهم سنتی با صنعتی حمارتون کرده
  • ستاری IR ۲۰:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    2 0
    امده دشمنی اذربایجان ایران میباشد نه ارمنستان با اجازه چین داده این هم خیانت دیگر از چین
  • IR ۲۰:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    2 5
    مرگ بر جمهوری اذربایجان
  • DE ۲۱:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    4 0
    اس ۳۰۰ آشغال است، پول دور ریختن است.
  • رحیم IR ۲۱:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    2 2
    آذربایجان درآینده ن چندان دورشاخ میشه برای ایران چون الهام علیف خودفروخته هست..
  • ناشناس IR ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    3 5
    خائنی که اسمت بهزاده شکر زیادی خوردی .غلط زیادی کردی که راجع به تجزیه ایران حرف زدی بی شرف .آرزوشو به گور می‌برید. تو و امثال توی آشغال رو تیکه تیکه میکنیم و آتش میزنیم .
  • CZ ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    3 1
    یاشاسین اردوغان مرجع تقلید من
  • IR ۲۱:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    2 0
    زمان انعقاد قراداد امنیتی دفاع نشترک ایران وهند وفرانسه با ارمنستان است جهان بدون نتانیاهو الهام زیباتر است
  • IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    2 0
    پاکستان در سرزمینی که بلوچستان ایران وپشتونستان افغانستان وبقیه مال هند است ساخته شده است طبیعی است یک چنین رژیمی از،فاشیست منجاوز،مثل الهام دفاع کند
  • IR ۲۱:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    4 0
    این همه دم از کشور دوست چین میزنید ، چرا نمیاد یه سرمایه گذاری در ساخت هواپیما در ایران بکنه ولی چین در پاکستان هم تکنولوژی می‌بره و هم سرمایه گذاری می‌کنه .
  • IR ۲۱:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    2 1
    ما هم لازمه روابطمون را با هند و ارمنستان تقویت کنیم
  • علی IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    3 0
    میشه گفت کشورهای اسلامی در یک راستا قرار گرفته اند،پاکستان متعصب به اسلام
  • IR ۲۲:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    2 0
    یک لگن پرنده
  • US ۲۲:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    1 2
    امپراطوری هند اتمی و ثروتمند، امپراطوری ایران ذتمی و ثروتمند مخالف زنگزور است.
  • US ۲۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    1 2
    امپراطوری ایران بزرگ و قدتمند پس از بیرون کردن رومی ها از ایرانزمین بزرگ، به سراغ کودک بداهلاق مود یعنی باکو خواهد آمد
  • محمد IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    1 1
    روسیه جنگنده نمیده حداقل در ازای نفت و برقی که میدیم از پاکستان چند تا از اینا رو بگیریم. طراحی‌ شون رو شبیه اف 16 زدن جت های خوبی هستن.
  • هادی IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    5 3
    وقتی زبون پانترک ها رو از حلقوم کثافتشون بیرون نمیکشیم و جلوی سگها نمیندازیم اینجوری میشه.
  • هادی IR ۲۳:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
    3 1
    چین تو قفقاز داره غلط اضافه میکنه. ایضا پاکستان. ایران هم شده تماشاچی.
  • IR ۰۰:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
    1 2
    دولت آذربایجان یه کشور آویزون بیشتر نیست.که هیچی از خودش نداره .نه پیشرفت علمی نه نظامی بقیه کشورها فقط دارن ازش استفاده می کنن .الهام علی یوف نوکر ترکیه واسراییل فقط همین. دوره دوره موشک پهپاد لیزر واین جنگنده ها دیگه خیلی به درد نمی خوره‌ داداش
    • FR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      0 1
      پول نفت که مفتی از ما میرسه رو داره خرج خرید آشغال میکنه. فکر میکنه خیلی اعتبار بدست آورده
  • حسین IR ۰۰:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
    1 2
    انشالله اتحاد و یکپارچگی ازربایجان شمالی وجنوبی.ودوباره ارتش قزلباش منطقه رو اداره میکنه
  • aaa IR ۰۱:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
    2 0
    یعنی این مغز متفکر های ما به انذازه پاکستان توانایی ساخت جنگنده را ندارند ایرانی که این همه نخبه داره واز این نخبه ها خوب مواظبت نمیکنه همگی به خارج از کشور میرند نه جنگنده از خودمون داریم نه خودرویی از خودمون تاریم بیشتر قطعات خودروهامون از چین وارد میشه موندم ما چی میسازیم فقط بدل کاری
    • IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
      2 0
      بقول خانم ابوطالبی: هر کی دوست نداره جمع کنه بره .. سیاستمدار ایرانی تا نوک دماغ بیشتر نمیبینه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس